Várható volt, hogy előbb-utóbb valami kiveri a biztosítékot az emberekben...

Nap mint nap történnek hasonló esetek,de egy híresség halála kellett ahhoz, hogy felrázza a politikusokat is egy kicsit. Ha Juliska nénit Simaröcsögén kinyírják egy kiló krumpliért, meg egy szál kolbászért, az csak egy rövid hír. Egy napig sem tart.

A politikusok húsz éve csak egymással acsarkodnak, nem nagyon érdekli őket, hogy lent mi történik, csak választások előtt. Olyankor előveszik a cigánykérdést is, és megpróbálnak maguknak előnyt kovácsolni még egy tragédiából is.

 

Gyurcsány: a legkeményebben kell fellépni a Cozma-ügyben

 

Marian Cozma meggyilkolása még tovább szíthatja az előítéleteket - írta blogjában Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki szerint a leghatározottabban kell fellépni az erőszak ellen, különben kezelhetetlen társadalmi jelenségek jönnek létre. Gyurcsány szerint a rendőrség gyors volt és eredményes.

"Addig kell cselekedni, amíg lehet, nem megvárni, hogy az előítéletekből és az önbíráskodásra késztetésből kezelhetetlen társadalmi jelenségek sűrűsödjenek össze" - reagált blogjában a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosságra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint "az önmagában is szörnyű tett" még súlyosabb következményekkel jár, mert az áldozat egy ismert sportoló, az elkövetők pedig romák, ami még tovább szítja az előítéleteket.

Gyurcsány szerint egyre fogy "a nyugodt, elemző szavak magyarázó ereje", miközben növekednek az indulatok. Ahol pedig megjelenik az indulat, ott vége a nyugodt számvetésnek - írja a kormányfő, aki szerint "hősök és bűnbakok, áldozatok és romlott bűnözők vannak együtt ebben a tragikus képben". Azt írja, a leghatározottabban kell fellépni az erőszak ellen, "szinte bármi áron", mielőtt még kezelhetetlen társadalmi jelenségek jönnének létre.

"A bűnre nem mentség, ha valaki a társadalom egyik vagy másik szegletéhez, csoportjához tartozik" - jelentette ki Gyurcsány, aki szerint a rendőrség gyors volt és eredményes, hiszen a gyanúsítottak közül kettőt elfogtak, egyet pedig keresnek. "Nekünk a bűnt egyenlő mércével kell mérni, és ha kell, a legkeményebben fellépni ellene, és úgy látom, hogy most kell" - írja blogjában a miniszterelnök.

Hírforrás:Origo(itthon)

 

A hétvégi brutális késelésről

"Addig kell cselekedni, amíg lehet, nem megvárni, hogy az előítéletekből és az önbíráskodásra késztetésből kezelhetetlen társadalmi jelenségek sűrűsödjenek össze."

Kit érdekel ilyenkor, hogy az elmúlt tíz évben a felére csökkent a gyilkosságok, emberölések száma Magyarországon, hogy az emberölések felderítési mutatója 95 %, az egyik legjobb Európában. Kit érdekel a statisztika, amikor brutális emberölés rázza meg az országot. Értelmetlen, és erőszakos halállal végződik egy veszekedés egy éjszaki bárban. Kit érdekel, amikor az önmagában is szörnyű tett még drámaibb társadalmi következményekkel jár, mert az áldozat egy jól ismert és példaképpé emelkedett sportoló, egy város hőse, miközben az elkövető vélhető roma származása még tovább feszíti a társadalmi ítéletek és előítéletek egyre fojtogatóbb hálóját.

Egyik oldalról fogy az értő, nyugodt, elemző szavak magyarázó ereje és társadalmi tere, másik oldalról pedig növekednek az indulatok. És ahol megjelenik az indulat, ott nagyjából vége a nyugodt számvetésnek és cselekvésnek. Hősök és bűnbakok, áldozatok és romlott bűnözők vannak együtt ebben a tragikus képben. A leghatározottabban kell fellépni az erőszak ellen. Ha kell, több rendőrrel, több eszközzel, nagyobb megbecsüléssel, szinte bármi áron. Addig kell cselekedni, amíg lehet, nem megvárni, hogy az előítéletekből és az önbíráskodásra késztetésből kezelhetetlen társadalmi jelenségek sűrűsödjenek össze.

Olvasom a jelentést, hogy ma az elkövetéssel gyanúsított személyek közül kettőt elfogtak, egyet még keresnek. E tekintetben gyors volt a rendőrség és eredményes. A bűnre sem az elesettség, sem a szegénység nem magyarázat, sem egyik, sem másik nem menti a bűnt.

A bűnre nem mentség, ha valaki a társadalom egyik vagy másik szegletéhez, csoportjához tartozik. Sem mentség, sem ürügy nem lehet a társadalmi hovatartozás, sem előnyös, sem hátrányos megkülönböztetésre nem lehet alap. Nekünk a bűnt egyenlő mércével kell mérni, és ha kell, a legkeményebben fellépni ellene, és úgy látom, hogy most kell.

És van még valami: egy szerb, egy horvát és egy román játékos küzdött egy magyar város, Veszprém sikeréért. Természetes volt számukra, hogy szerbként, horvátként, románként nem egyszerűen itt élnek, hanem egy magyar közösség sikereit gazdagítják, identitását erősítik. Becsülöm őket ezért és köszönöm nekik. Bár most nem ez a legfontosabb, nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem: vajon az árpádsávos zászló alatt masírozó szélsőségesek ezt is értik-e?

Hát akkor, tegyük a dolgunkat, Barátaim!

Hírforrás:Kapcsolat.hu-Gyurcsány Ferenc blogja

 

Csak egy elmélet a cigánybűnözés

A magyar törvények szerint adatvédelmi okokból sem népszámlálás, sem bűnügyi statisztika nem rögzítheti az állampolgárok etnikai hovatartozását, származását. Az elmúlt hetekben a miskolci rendőrkapitány mellett több vezető politikus is beszélt a problémáról, pedig ha számokkal kellene alátámasztaniuk állításaikat, bajban lennének. Még az is csak becslés, hogy hány cigány él Magyarországon.

"Világossá kell tenni, hogy a cigány származású bűnelkövetők, súlyos bűncselekményeket elkövetők aránya jelentős mértékben, napról napra fokozódó mértékben, érzékelhető mértékben növekszik" - fogalmazott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán. A pártelnök nem beszélt arról, mire alapozza kijelentését. Hivatalosan nem is mondhatott ilyet, a romák által elkövetett bűncselekményekről, vagy a társadalmi problémák etnikai vetületéről ugyanis nincs átfogó statisztika, Orbán így nem tudná adatokkal alátámasztani mondatait.

Hasonlóan járt el a miskolci rendőrkapitány(képen), aki bár cigány bűnelkövetőkről beszélt, kijelentéseit számszerű adatokkal nem tudná igazolni. Gyurcsány Ferenc kormányfő blogján írt a Cozma-gyilkosság kapcsán a kérdésről, szerinte "az elkövető vélhető roma származása még tovább feszíti a társadalmi ítéletek és előítéletek egyre fojtogatóbb hálóját".

Statisztikák adatvédelmi okokból nincsenek: az állampolgárok származása érzékeny információnak számít Magyarországon. A törvények szerint ezért a népszámláláson is csak arról derül ki, hogy valamely nemzetiséghez vagy etnikumhoz tartozik, aki önként bevallja. Ugyanezért nem tarthatják nyilván a hatóságok, hogy például egy bűncselekmény elkövetői vagy az elítéltek romák-e.

Az önkéntes bevallás ugyanakkor többnyire csalóka. A legutóbbi népszámláláson például körülbelül 200 ezer ember mondta azt, hogy cigány. Pedig a kisebbségkutatók 6-700 ezerre teszik a hazai cigányság számát, ami viszont egyszerű becslés. Az eltérés oka, hogy a szocilógusok kutatásaik során azokat is a romának számítják, akiket - ha ők nem is mondják ezt magukról - környezetük cigánynak tart - mondta az [origo]-nak Iványi Klára, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa.

Hasonló a helyzet akkor, amikor cigányok ellen követnek el valamilyen bűncselekményt. Tavaly több molotov-koktélos támadás után is felmerült, hogy rasszista indíték állt a háttérben. Akkor kikértük a rasszista, etnikai alap bűncselekményekre vonatkozó adatokat az ORFK-tól. Kiderült azonban, hogy nincs kifejezetten a romák elleni rasszista támadásokról adat, a rendőrség ugyanis nem készíthet ilyen külön statisztikát. Kizárólag az etnikai, nemzeti, vallási és egyéb kisebbségeket egy csoportként kezelő adathoz lehet hozzájutni.

Kik ülnek a börtönökben?

Nagyon nagy szükség lenne az információra Kerezsi Klára, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgatóhelyettese szerint. "Azt sem tudjuk, hogy hány roma elítélt van, pedig ez fontos lenne, mert segíthetné a szabadulás utáni reintegrációt" - mondta. Azért is kellene több információ a roma bűnelkövetőkről, mert ez segíthetné például az igazságszolgáltatásban a diszkrimináció visszaszorítását - amelyről szintén nem rendelkezünk adatokkal.

Az adathiány nemcsak a bűnüldözést teszi sokszor ellentmondásossá, hanem akár több százmillió forint felhasználását is. A roma fejlesztési programok megvalósítása Magyarországon folyamatos csapdában van - mondta az [origo]-nak Kóczé Angéla, az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa. Szerinte az adatvédelmi törvény blokkolja még azt is, hogy a felzárkóztató stratégiák hatását felmérjék. Az Európai Bizottság is többször kérte Magyarországot, hogy monitorozza a romáknak szóló programok megvalósulását. A kutató szerint hatékonyabbak lehetnének a roma programok, ha rendelkezésre állnának valós adatok a kisebbségek helyzetéről, jobban lehetne például koncentrálni egy-egy problémás területre.

Nyugat-Európában sok helyen nem tekintik tabunak a származásra vonatkozó adatok gyűjtését, igaz, ott máshogyan - nem származásukkal - magyarázzák például a bevándorlók nagyobb arányát a börtönökben - mondta Kóczé.

Kerezsi Klára szerint ugyanakkor a mai magyar szabályozás alapvetően rendben van, mert "az államnak nem kell csoportosítania az embereket", és nem kell ezt tennie a hivatalos bűnügyi statisztikáknak sem. A megoldás Kerezsi és Kóczé szerint is a kutatás, vagyis az önkéntes bevalláson alapuló információgyűjtés. A probléma, hogy kevés hazai kutatás létezik a témában, a börtönben ülő romákról összesen kettő-hármat tudott az OKRI igazgatóhelyettese.

Félünk az információtól

Az etnikai statisztikák és az adatvédelem közötti ellentmondásokról a Közép-európai Egyetemen (CEU) végeztek kutatást. Kisebbségi jogvédők szerint is nagyon fontos lenne az adatgyűjtés, ugyanis a diszkrimináció bebizonyítását egy-egy ügyben sokszor megakadályozza, hogy nincs olyan kimutatás, melyre hivatkozni lehetne - olvasható a CEU Politikai Tanulmányok Központjának honlapján.

A tájékoztató szerint az adathiánynak két fő oka van: egyrészt még a döntéshozók közül is sokan úgy hiszik, hogy a nemzetközi jog és a legtöbb európai ország tiltja a kisebbségekkel kapcsolatos összes adatgyűjtést. De maguk a kisebbségek is félnek attól, hogy a róluk gyűjtött információkat illetéktelenek felhasználják ellenük. Attól is tartanak - áll a CEU ismertetőjében -, hogy a statisztikák megerősítenék a kisebbségekről szóló negatív sztereotípiákat.

 

3 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuciner.blog.hu/api/trackback/id/tr49944340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oroszlán25 2009.02.15. 15:34:30

Csak egy elmélet a cigánybünözés????????
:O :O :O Eláll a szavam!Ez kamu és duma!Nekem ezt ne akarja senki se bemagyarázni!Nem vagyok rasszista,tényleg nem,de azért körül lehet nézni,hogy hány roma,cigány bünözö van ma Magyarországon!Igen,magyar bünözök is vannak,csak a % a nem mind1!
Nem az informácioktól félnek,hanem attol,hogy miket mutatnak majd a számok és tenni kell majd ellene...az lesz nehéz feladat és nem az h már megint kávét kell csinálni!
És miért nem vallják be h származása cigány,roma???Tisztelet a kivételnek és én azt aláirom,hogy amelyik cigány vagy roma normális életet akar élni,legyen ö orvos,tanár,színész,nem tud vagy nagyon nehezen tud elhelyezkedni a szakmában és éppen ezek az emberek miatt egy kalap alá veszik öket.
És az h csak egy elmélet lenne a cigánybünözés??Erösen kétlem!Sajnálom,h igy van!

A politikáról ne is beszéljünk....teljes mértékben igazad van Schupi!Ez igy van és szomoru dolog. :(

rátóti béla 2009.02.22. 18:58:24

Tegnap voltam Veszprémben. Hallottam, hogy ott voltak a rendőrök a szórakozóhelyen. De amikor kitört a balhé ők tüntek el legelöbb. Ezek ge.. huszárok

Oroszlán25 2009.02.26. 08:24:50

Igen erről én is hallottam,még mindig nagy a káosz ebben az ügyben,nem tudom,de igen csak gyanus......
süti beállítások módosítása