Hozzávalók: fél kg cukor, 1,5 dl víz, 10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os), 5 dkg vaj, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz, 1 narancs héja

1. A cukrot forraljuk a vízzel kb. 10 percig. Akkor jó ha kicsepegtetve már nem terül el. Hűtsük kicsit meg, ekkor kezd kifehéredni, időnként keverjünk rajta egyet. Mikor más jó sűrű, keverjük hozzá a csokit és a vajat.
2. Hagyjuk száradni (én másnapig hagytam), öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancshéjat és gyúrjuk össze. A kókuszgolyónál keményebb massza legyen
3. Formázzunk szaloncukrokat, majd kakaóba hempergessük meg őket és csomagoljuk be szép papírba.

Tejszínes karamella

50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.

A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20×20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. másfél cm-es vastagságban beletöltjük a karamellmasszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Még langyosan éles késsel 2×2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük. A tejszínes karamellát fémdobozba vagy alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.

Tejszínes szaloncukor

  • 2vaníliáscukor
  • 10dkg Rama margarin
  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg zsíros tejpor
  • 6 kk. k
  • 30 dkg kristálycukor
  • akaó
  • ízlés szerint:darált dió,mazsola,kókuszreszelék,mogyoró,puffasztott rizs stb.

A cukrokat ,a margarint és a tejszínt 5 percig forralni,folytonos kevergetés közben!!Lehúzod a gázról és hozzáadod a tejport kakaót,jól átkeverni,dúsítani ízlésed szerinti hozzávalóval(én az egyiket Nutellával csináltam, a másikat pedig rummal és mazsolával!!)XKiöntöd alufóliával kibélelt kistepsibe,kb 1.5 cm magas legyen.Be a hűtőbe,másnap felvágod,megsodrod a végeit,bemártogatod tortabevonóba vagy csokiba .Megszilárdulás után már csak a csomagolás marad hátra.

 

 Csokis szaloncukor

Hozzávalók: 30 dkg kristálycukor,2 vaniliás cukor,10 dkg margarin,2 dl tejszín,25 dkg zsíros tejpor,6 kávéskanál kakaó,darált dió (mazsola,kokuszreszelék,mogyoró)

Elkészítés:a cukrokat,a margarint és a tejszínt folytonos kevergetés közben 5 percig forraljuk.Hozzáadjuk a tejport és a kakaót.Dúsíthatjuk apróra vágott dióval mazsolával stb.A masszát öntsük fóliával kibélelt tepsibe úgy,hogy 1,5 cm vastagságú legyen.Tegyük fóliával letakarva 1 napra hűtőbe.Amikor jól megdermedt,vágjuk hosszában csikokra,majd 3 centiskockákra.Kicsit sodorjuk meg a cukorkák végét hogy szaloncukor formájuk legyen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuciner.blog.hu/api/trackback/id/tr36935350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása